Skocz do zawartości

LG GT505

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Evelinka

Evelinka

-#Obserwator

• Members
  • 2 postów

Napisano 01 październik 2011 - 19:21

Witam. Mam problem z telefonem. Otóż jakieś 2,5 miesiąca temu mój tel wylądował w basenie...Co prawda był w wodzie nie dłużej niż 4 sekundy... no ale został zalany. Suszyłam go 1,5 miecha. Wszystko wyschło (bynajmniej tak mi się wydaje), o dziwo wszystko działa (głośnik, aparat. dotyk sprawny( jedynie pare pikseli się "rozlało" ale to tylko na tapecie widac)). Moim problemem jest to, że jeżeli pochodzi trochę dłużej, ok 12 godzin zaczyna wariowac... Sam się blokuje, włącza, wyłącza, dzwoni itd. W naprawie chcieli za niego 800 zł ( prawdopodbonie GPS padł i dlatego tyle, a gwarancję mi anulowali). Jednak może poprostu spróbwac soft nowy wgrac? Bo GPS nie jest mi potrzebny. Ile kosztuje wgranie nowego softu do tego telefonu. Czy macie może pomysły co mogło się stac?

#2 vel.Syntium

vel.Syntium

Student

• Mod.Team
  • 1970 postów
  • Operator:Heyah
  • Model telefonu:N 5230

Napisano 01 październik 2011 - 20:22

Co rozumiesz przez "suszenie telefonu", tzn. na czym to w Twoim przypadku polegało?

Przy zamoczeniu telefonu koniecznie należy go wyłączyć oraz w miarę możliwości jak najbardziej rozkręcić. Częstym błędem jest suszenie go na grzejniku, czy suszarką. Choć wizualnie krople wody mogą zniknąć a telefon może się spisywać bez zarzutu, przeważnie po pewnym czasie zauważymy jakieś defekty. Nie ma się co martwić przy rozkręcaniu o gwarancję, bo przy zamoczeniu telefonu w 99% ją stracimy. Później przydałaby się kompiel telefonu w wanięce ultradźwiękowej (serwis), ew. samemu możemy elektronike telefonu przeczyścić czymś o dużym współczynniku odparowania, np. spirytusem. W ten sposób z elektroniki zniknie szkodliwy osad i inne nieporzadane "rzeczy".

Przy droższych telefonach polecam właśnie kompiel w wanięce, ale jeśli nie mamy możliwości/kasy możemy spróbowac ze spirytem.

Obawiam się, że to nie jest wina softu. Aczkolwiek jest możliwość (zdaje się - niszowa), że te błędy w działaniu telefonu nie są następstwem wcześniejszego zamoczenia, lecz wynikają z innych prozaicznych przyczyn ~ soft. Nie chcę siać zamętu i dodam, że raczej jest to i tak pewnie wina zalania :rolleyes:
Regulamin ForumGSM.pl "jestem słaby bo nie kręci mnie kokaina, jestem słaby bo na kobietę nie powiem świnia, jestem słaby bo ciągle się staram mniej przeklinać, jestem słaby, bo jak pije to film mi się nie urywa, jestem słaby bo w ogóle ziom rzadko pije i nie leje w pysk kanarów, kiedy proszą mnie o bilet, jestem słaby, z każdym dniem co raz słabszy, mimo to nigdy nie przestanę walczyć"
Kieleckifootball - piłka nożna w najlepszym wydaniu

#3 Evelinka

Evelinka

-#Obserwator

• Members
  • 2 postów

Napisano 02 październik 2011 - 19:06

Po zalaniu został wyłączony i rozkręcony tzn bateria kartka i wszystkie częsci jakie się dało powierzchownie zdjąc... nie wlączałam go przez pierwsze 12 godzin...poprostu lezal w ciepłym miejscu... i tak przez 1,5 miesiąca... Na chwilę na słoneczko dałam zaraz po zamoczeniu zeby para i wszystko inne wyszło...Nie był ani suszarką suszony ani na grzejniku...

#4 vel.Syntium

vel.Syntium

Student

• Mod.Team
  • 1970 postów
  • Operator:Heyah
  • Model telefonu:N 5230

Napisano 02 październik 2011 - 19:51

Zatem zapytaj o wymianę softu w jakimś serwisie, od tego można zacząć. Większej pewności czy to wina elektroniki czy softu nie będzie, trzeba coś spróbować.
Regulamin ForumGSM.pl "jestem słaby bo nie kręci mnie kokaina, jestem słaby bo na kobietę nie powiem świnia, jestem słaby bo ciągle się staram mniej przeklinać, jestem słaby, bo jak pije to film mi się nie urywa, jestem słaby bo w ogóle ziom rzadko pije i nie leje w pysk kanarów, kiedy proszą mnie o bilet, jestem słaby, z każdym dniem co raz słabszy, mimo to nigdy nie przestanę walczyć"
Kieleckifootball - piłka nożna w najlepszym wydaniu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych