Forum komórkowe ForumGSM.pl: Wgrywanie Sterowników Dla Se Db2020 - Forum komórkowe ForumGSM.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Wgrywanie Sterowników Dla Se Db2020

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   maniak:) 

• -#Uzależniony od forum
  • Grupa Members
  • Postów 926
  • Rejestracja 17-lipiec 09
  • Operator:36i6
  • Model telefonu:Nokia 5230

Napisano 17 lipiec 2009 - 19:55

Siema. Dzisiaj chciałbym przedstawić poradnik jak podmieniać sterowniki dźwięku, aparatu i wyświetlacza dla platformy db2020 (K530, K550, K610, K618, K770, K790, K800, K810, K818, S500, V630, T650, W580, W610, W660, W710, W830, W850, W880, W888, Z610, Z710)
Chcę uprzedzić, że po tej operacji tracimy gwarancję na software (na hardware nadal będzie).
Ten sposób działa na CID 51, 52 ;)
Będziemy potrzebowali do tego kabelka USB (ten co otrzymaliśmy w zestawie), programu FAR+SEFP. Przedstawię wam w tym temacie jak zmienia się sterowniki dźwięku, ale aparatu i wyświetlacza robi się tak samo tylko wchodzimy w inne foldery.
Wszystkie pliki można znaleźć na moim chomiku - http://chomikuj.pl/w610i-R8BA024 (akustyki - dźwięk, camdrivery - aparatu) lub na: honor.4shared.com, rune.4shared.com, topse.ru.
Co nam daje zmiana sterowników:
- lepsza jakość zdjęć, dźwięku, wyświetlacza (tu zmiana będzie znikoma)
- telefon dużo głośniej gra (nawet do 70%)
Więc ogólnie warto.
Do dzieła.
Najpierw trzeba wyjąć z telefonu baterię, potem kartę pamięci i sim. Telefonu na razie nie włączamy.
Uruchamiamy program FAR. Naciskamy alt+F2. W następnym dialogu wybieramy SEFP (0). Dalej ustawiamy wszystko jak na screenie poniżej. (W zakładce boot script wybieramy taką opcję jaki mamy CID (49,51,52). (Jak to sprawdzić podane jest w innym temacie.)
Dołączona grafika
Klikamy na enter the matrix. Teraz na klawiaturze telefonu naciskamy i cały czas trzymamy przycisk "c" i podłączamy nasz telefon do kabla. Program powalczy chwile z zabezpieczeniami i powinniśmy ujrzeć taki widok.
Dołączona grafika
Teraz idziemy po kolei do FS/ifs/settings/acoustic/ (dźwięk),FS/ ifs/settings/camera (aparat), FS/ifs/settings/display/ (wyświetlacz). Zaznaczamy ppm wszystkie pliki i klikamy na delete (8). Teraz po lewej stronie wybieramy ścieżkę dostępu do nowych sterów na naszym komputerze. Zaznaczamy je wszystkie i klikamy copy (5).
Dołączona grafika
Teraz klikamy na (...) do momentu kiedy program nie zapyta czy wyjść z programu. Wtedy klikamy na YES. Odłączamy telefon, wyjmujemy baterię wkładamy wszystkie karty i włączamy fona.
Gotowe!
Mam nadzieję, że mój poradnik komuś się przyda. Pozdrawiam maniak:)
Siemens a70 ----> SE J220i ----> SE K550i@W610i ----> Nokia E51 ----> Nokia 6110 Navigator ----> Nokia 5230

Pomogłem Ci wybrać telefon? Rozwiązałem Twój problem? KLKNIJ - to nie boli, nic nie kosztuje, a pomożesz głodującym ;) Z góry dziękuje :)

Jeśli masz przyjaciela, odwiedzaj go często, ponieważ ciernie i zielska zarastają ścieżkę, którą się nie chodzi..
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   pio075 

• -#Przyjaciel forum
  • Grupa Mod.Team
  • Postów 4531
  • Rejestracja 24-wrzesień 07
  • Operator:Orange
  • Model telefonu:Nokia N8

Napisano 18 lipiec 2009 - 08:46

Omg no naprawdę szał ;) Nie prościej XS++ trochę dłużej ale robi się tak samo dla platformy DB2010, DB2010 i DB 2020 dla CID do 52 (przy 53 zostaje tylko FAR+JDFlasher) czyli po proistu podłaczamy Fon wybieramy FSX później klikamy na Start FSX czekamy aż program zczyta strukturę FS i dalej wybieramy lokalizację usuwamy wybrany sterownik i metodą Drag'n'Drop wgrywamy nowy.
Albo jeszcze prościej SE Tool 2 Lite ale tego nie chce mi się już opisywać.

PS. Używasz SEFP?? Lepszy jest właśnie wspomniany JDFlasher obsługuje QA dla 2020 i nie trzeba się bawić w wybieranie CID'u.
Motorola M3888--Siemens C65--Motorola V525--Siemens C72--Nokia 5200--Sony Ericsson W810i--LG KE970 Shine Titanium-- Sony Ericsson K810i--Sony Ericsson C902--Nokia 5800 XpressMusic--Samsung I8910 Omnia HD--Nokia N8-00 & Sony Ericsson K850i
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   maniak:) 

• -#Uzależniony od forum
  • Grupa Members
  • Postów 926
  • Rejestracja 17-lipiec 09
  • Operator:36i6
  • Model telefonu:Nokia 5230

Napisano 18 lipiec 2009 - 16:43

Ja już się przyzwyczaiłem do fara+sefp. Może i prościej xs++ ale ja preferuję do sterów fara. Ja ogólnie do modyfikacji używam fara (skórki do walkmana, stery itp). Setool jest tylko mi potrzebny do wgrania softu i patchowania tela (głównie patche funkcjonalne), a do patchy graficznych też far jest dobry ;) Przecież farem też jest prosto. Podłączasz czekasz aż wczyta potem wchodzisz do folderów, po jednej stronie ustawiasz pliki z kompa, po drugiej z tel, podmieniasz, wychodzisz i już :D
Siemens a70 ----> SE J220i ----> SE K550i@W610i ----> Nokia E51 ----> Nokia 6110 Navigator ----> Nokia 5230

Pomogłem Ci wybrać telefon? Rozwiązałem Twój problem? KLKNIJ - to nie boli, nic nie kosztuje, a pomożesz głodującym ;) Z góry dziękuje :)

Jeśli masz przyjaciela, odwiedzaj go często, ponieważ ciernie i zielska zarastają ścieżkę, którą się nie chodzi..
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   pio075 

• -#Przyjaciel forum
  • Grupa Mod.Team
  • Postów 4531
  • Rejestracja 24-wrzesień 07
  • Operator:Orange
  • Model telefonu:Nokia N8

Napisano 19 lipiec 2009 - 10:53

Wiem wiem że FAR'em jest prosto i szybko (używam go do patchy i wgranie dość dużego wgranie zajmuje ze 30sec razem z podłaczniem) ale dla kogoś kto ma pojecie o tego typu programach bo dla niektórych którzy potrafią jedynie klikać w przyciski FAR jest czarna magią (lokalizacje bez trybu graficznego) dodatkowo pewnym ułatwieniem dla noobów jest to że SE Tool czy XS++ same wykrywają CID przy podłączeniu i same dobierają sposób złamania. Co do pathy to tylko FAR SE Toolem nie wgrasz dużego patcha graficznego (SE Toola użyłem tylko do wgrania QA w moim K810i).
Motorola M3888--Siemens C65--Motorola V525--Siemens C72--Nokia 5200--Sony Ericsson W810i--LG KE970 Shine Titanium-- Sony Ericsson K810i--Sony Ericsson C902--Nokia 5800 XpressMusic--Samsung I8910 Omnia HD--Nokia N8-00 & Sony Ericsson K850i
Dołączona grafika
0

Opcje tematu:

Strona 1 z 1