Skocz do zawartości

Czy/jak Formować Baterię ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 vel.Syntium

vel.Syntium

Student

• Mod.Team
  • 1970 postów
  • Operator:Heyah
  • Model telefonu:N 5230

Napisano 05 wrzesień 2008 - 15:50

W związku z powtarzającymi się ostatnio pytaniami związanymi z formowaniem baterii w swoich nowych telefonach, postanowiłem poświęcić chwilę w moim życiu na wyjaśnienie tej kwestii jak najprościej jest to możliwe.

Zacznijmy od tego, że nowe telefony schodzące z taśm produkcyjnych mają już tylko baterie litowo-jonowe (li-ion) i litowo-polimerowe (li-poli), których właściwie formować nie trzeba, gdyż nie posiadają one już ?efektu pamięci?, oczywiście w Internecie można znaleźć niejedną instrukcję na ich uformowanie, ale jest to działanie raczej tylko profilaktyczne, gdyż nie jest im to potrzebne, w sumie nie mam nic przeciwko ich uformowaniu (chodzi o to, że są one już uformowane przez producenta), ale jeżeli już to robimy powinnyśmy wiedzieć o paru rzeczach:

- nie powinniśmy rozładowywać do końca (całkowite rozładowanie), ładowania ( o nich później) zaczynamy, kiedy bateria jest na wyczerpaniu, ale ma jeszcze trochę mocy. W przeciwnym wypadku bateria traci na pojemności, a efekt wiadomy.

- formując baterię ładujemy ją pod wyłączonym telefonem

Teraz skupię się na konkretnych rodzajach baterii:

Litowo-jonowe (li-ion) - baterie te nie wymagają formatowania, ale jeśli już to robimy: Należy podłączyć do ładowania na okres minimum 12 godzin (Np. cała noc). Nawet, jeśli instrukcja telefonu zaleca krótszy czas ładowania baterii nie uszkodzimy, ponieważ zwykle po jej naładowaniu napięcie jest zoptymalizowane i minimalne, lub wyłączone. W ten sposób upewnimy się, że podczas pierwszego cyklu działania bateria będzie w pełni naładowana. Teraz powinniśmy przeprowadzić 2 do 3 cykli.

Litowo-polimerowe (li-poli) ? baterii nie można formatować, tutaj wskazane są doładowywania, co przez to rozumieć? Na pewno nie dopuszczać do całkowitych rozładować ( ładowania od zera) takie postępowanie na dłuższą metę skraca czas działania akumulatorka.

Teraz coś o ładowarkach, które mogłoby się wydać nie mają większego wpływu na żywotność baterii, nic bardziej mylnego.

Pierwsze posiadają diodę lub inny wskaźnik informujący o ładowaniu, ale niezależnie od tego czy akumulator się ładuje, czy już jest naładowany, po prostu zawsze, gdy jest podłączony - dioda się świeci. Co więcej, cały czas jest dostarczany prąd ładowania, który po naładowaniu się akumulatora zaczyna go NISZCZYĆ. Dlatego też w takich ładowarkach NIE WOLNO przetrzymywać baterii dłużej niż to jest konieczne, ponieważ proces przeładowywania TRWALE USZKADZA akumulatorki.

Drugi rodzaj, ten bezpieczny i spotykany prawie wszędzie, po uzyskaniu stanu naładowania odłącza prąd ładowania, gaśnie dioda lub inny wskaźnik i jest dostarczany bardzo mały prąd podtrzymania, który jest przydatny podczas formowania baterii oraz zabezpiecza naładowana baterię przed samoczynnym rozładowywaniem się. Długie pozostawianie baterii w takim stanie niczym nie grozi, jednak nie należy przesadzać i nie powinno się trzymać w ten sposób baterii dłużej niż jedną dobę. Należy zwrócić uwagę, w jaki sposób działają te telefony, które pozwalają na ładowanie baterii (zasilanie podłącza się do telefonu a nie bezpośrednio do baterii i on martwi się o naładowanie). Można to ocenić na podstawie wskaźnika (diody) wyświetlacza lub nawet po temperaturze baterii.

W razie jakichś wątpliwości czy pytań co do tekstu proszę pisać w tym topicu.
Jeśli uważacie, że tekst jest nie pełny, piszcie to może to uwzględnię.

Wszystko robicie na własne ryzyko, teks ma jednak tylko charakter kształcący i służy jako instrukcja, do której nie mogę zmusić i nie chcę.
Regulamin ForumGSM.pl "jestem słaby bo nie kręci mnie kokaina, jestem słaby bo na kobietę nie powiem świnia, jestem słaby bo ciągle się staram mniej przeklinać, jestem słaby, bo jak pije to film mi się nie urywa, jestem słaby bo w ogóle ziom rzadko pije i nie leje w pysk kanarów, kiedy proszą mnie o bilet, jestem słaby, z każdym dniem co raz słabszy, mimo to nigdy nie przestanę walczyć"
Kieleckifootball - piłka nożna w najlepszym wydaniu

#2 pio075

pio075

-#Przyjaciel forum

• Mod.Team
  • 4763 postów
  • Operator:Orange
  • Model telefonu:Nokia N8

Napisano 06 wrzesień 2008 - 12:05

Więc wyleję swoje żale NIE DA SIĘ rozładować akumulatorka do 0 (słownie zera) przy pomocy telefonu (ma on za duży pobór mocy aby wyładować do tego stopnia baterię i napięcie na ogniwie nie spadnie do zera) co więcej aby tak na prawdę wyładować baterię do zera trzeba by przy pomocy kabli podpiąć odbiornik o małym poborze mocy np. niewielką żaróweczkę. Odnośnie tego co napisałeś w typie li-poly te baterie także lepiej uformować a doładowywanie nie jest wskazane (jak napisałeś) tylko możliwe (we wcześniejszych typach takie traktowanie drastycznie skracało żywotność baterii.
Motorola M3888--Siemens C65--Motorola V525--Siemens C72--Nokia 5200--Sony Ericsson W810i--LG KE970 Shine Titanium-- Sony Ericsson K810i--Sony Ericsson C902--Nokia 5800 XpressMusic--Samsung I8910 Omnia HD--Nokia N8-00 & Sony Ericsson K850i

Dołączona grafika

#3 vel.Syntium

vel.Syntium

Student

• Mod.Team
  • 1970 postów

Napisano 06 wrzesień 2008 - 17:52

Odnośnie twoich dużych literek. Przede wszystkim chodzi o moment w którym twój w810i przez rozładowanie sam się wyłączy, do tego nie powinniśmy przy formowaniu dopuścić, najlepiej zacząć kolejny cykl, w chwili, kiedy telefon daje sygnały dźwiękowe o słabym stanie baterii.

Cytat

w typie li-poly te baterie także lepiej uformować a doładowywanie nie jest wskazane (jak napisałeś) tylko możliwe (we wcześniejszych typach takie traktowanie drastycznie skracało żywotność baterii.
oj mylisz się, a co do zaznaczonego tekstu, weź nie strasz ludzi opowieściami z epoki kamienia łupanego, pewnie i tak masz na myśli inny typ baterii :lol:
Regulamin ForumGSM.pl "jestem słaby bo nie kręci mnie kokaina, jestem słaby bo na kobietę nie powiem świnia, jestem słaby bo ciągle się staram mniej przeklinać, jestem słaby, bo jak pije to film mi się nie urywa, jestem słaby bo w ogóle ziom rzadko pije i nie leje w pysk kanarów, kiedy proszą mnie o bilet, jestem słaby, z każdym dniem co raz słabszy, mimo to nigdy nie przestanę walczyć"

#4 pio075

pio075

-#Przyjaciel forum

• Mod.Team
  • 4763 postów
  • Operator:Orange
  • Model telefonu:Nokia N8

Napisano 07 wrzesień 2008 - 08:18

We wcześniejszych typach czyli przy Li-Ion i przy Ni-MH oraz Ni-CD w bateriach typu Li-Poly zminimalizowano tzw. efekt pamięci (ale nie usunięto go do końca) tak że baterię można doładowywać wcześniejsze typy baterii (wspomniane na początku mojej wypowiedzi źle znosiły takie traktowanie). I nie pisz o epoce kamienia łupanego bo np. Li-Ion masz jeszcze w swoim telefonie.
Motorola M3888--Siemens C65--Motorola V525--Siemens C72--Nokia 5200--Sony Ericsson W810i--LG KE970 Shine Titanium-- Sony Ericsson K810i--Sony Ericsson C902--Nokia 5800 XpressMusic--Samsung I8910 Omnia HD--Nokia N8-00 & Sony Ericsson K850i

Dołączona grafika

#5 vel.Syntium

vel.Syntium

Student

• Mod.Team
  • 1970 postów

Napisano 07 wrzesień 2008 - 12:03

Wyświetl postUżytkownik pio075 dnia Sep 7 2008, 09:18 napisał

We wcześniejszych typach czyli przy Li-Ion i przy Ni-MH oraz Ni-CD w bateriach typu Li-Poly zminimalizowano tzw. efekt pamięci (ale nie usunięto go do końca)

jakieś dowody?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych